***       Водещите новини за деня до 13.00 ч., 

...
   ***   
   Водещите новини за деня до 13.00 ч., 
Коментари Харесай

Водещите новини! Старт на предизборната кампания! Опашка за COVID ваксината в Пловдив. Путин поиска събиране на доброволци


   ***   

   Водещите вести за деня до 13.00 ч.,   
   на 29 септември   

 

Старт на предизборната акция!

Право на избор имат малко над 6 милиона и 48 хиляди гласоподаватели.

Точно след месец, на 29 октомври, българите ще изберат кметове и общински съветници, които ще ръководят през идващите четири години. Предстоят 30 дни, в които претендентите би трябвало да показват своите хрумвания за развиване на обитаемоте места пред жителите, като имат свободата да създадат това в джука и писмена форма, на предизборни събрания, както и посредством доставчиците на медийни услуги. Законът подсигурява и идентичен достъп до източниците на информация, която им е нужна за задачите на предизборната пропаганда.

***

Минко Петров е един от първите за деня, който си слага ваксина против COVID-19. Казва, че това е петата му.

„ Влизах в болница и ме заразиха и по тази причина по-добре да се имунизирам “, сподели той.

Пред кабинета за малко време се образува и опашка. За два дни  в кабинета са сложени над 250 дози.

***

Няколко страни от НАТО, в това число неотдавна постъпилата Финландия, внезапно усилиха покупките на американски изтребители от пето потомство на F-35 на фона на войната в Украйна. 

На 27 септември министър председателят на Чехия Петр Фиала заяви за решението страната да придобие 24 изтребителя от Съединени американски щати за към 6.5 милиарда $. Първите самолети ще бъдат подготвени 2029 г. 

По-рано контракт със Съединени американски щати за 32 изтребителя F-35 подписа Полша за 4.6 милиарда $ подписа Полша. Министърът на защитата Маруиш Блашчак заяви, че първите самолети ще са подготвени 2024 година

***

„ В България има доста хора, които са загрижени за сигурността на Русия “. 

Това сподели министърът на защитата Тодор Тагарев във връзка рецензиите на секретаря на президента по сигурността Димитър Стоянов за даването на неизправни ракети на Украйна, съобщи кореспондент на Novini.bg.

„ Аз мисля, че ние би трябвало на първо място да бъдем загрижени за нашата лична сигурност. Като оказваме помощ на Украйна, частично ние подсигуряваме нашата лична сигурност. В съответния случай оказваме помощ на Украйна да се отбрани от убийства на цивилни жители и разрушение на цивилна инфраструктура от Русия, която непрестанно употребява дронове, балистични и крилати ракети, всичко, с което разполага, с цел да нападна и да убива цивилни. Мисля, че даже минимално да помогнем на Украйна, това си коства “, съобщи Тагарев.

***

„ 1) такава комисия към този момент съществува - като подкомисия, и се оглавява от Деница Николова от ГЕРБ. 

2) правейки обособена нова комисия, вместо подкомисия, единственото отваряме още щатове и нараснали разноски за заплати за участващите повече депутати “.

***

***

„ Днес би трябвало да приемем териториалните проектите, а на следващия ден да ги изпратим към Европейската комисия. 

Ако не бъдат признати, България може да загуби, с изключение на над 1,4 милиарда лв. по проектите, свързани със Стара Загора, Кюстендил и Перник, още 3 милиарда лв. по проектите, свързани с всички останали териториални проекти “. 

Това съобщи пред публицисти министър-председателят Николай Денков.

***

„ Проблемът за опазването на външните граници на Европейския съюз не е в България, " това написа немският в. „ Велт ".

„ София регистрира триумфи и по Западния балкански маршрут, който минава през България през Сърбия и Северна Македония. Така да вземем за пример съвсем никакви незаконни мигранти от България към този момент не доближават до Сърбия… “

„ Това значи, че казусът е главно в Хърватия и Словения, които са най-близките външни граници на Европейски Съюз ", направи своя извод вестникът.

***

„ Най-малко 50 души починаха при гибелен атентат край джамия в Пакистан ", съобщи израелската медия нюзру.

„ Терорист камикадзе задейства взривно устройство до мюсюлманския храм в град Мастунг (в югозападната  провинция Белуджистан) малко преди началото на обичайна петъчна молитва ", добави медията.

***

Руският президент Владимир Путин е изискал от някогашен пълководец от ЧВК „ Вагнер " да събере доброволци, които да се бият в Украйна. 

В официално съобщение на Кремъл се показва, че става дума за Андрей Трошев. Той е доближен на създателя на „ Вагнер " Евгений Пригожин, който почина в самолетна злополука, два месеца след несполучливия протест на наемниците.

***

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР